Er der gået virus i hus-til-hus forkyndelsen?

Det var til min store overraskelse at Jehovas Vidner for lidt mere end et år siden lukkede ned for hus-til-hus forkyndelsen, som de betegner det, når de stemmer dørklokker. Det er den del af Jehovas Vidners aktiviteter, som de fleste Jehovas Vidner bryder sig mindst om.

Før Corona var der en forventning om at alle Jehovas Vidner bruger mindst 10 timer hver måned på at stemme dørklokker eller stå på et trafikkeret strøg med en af deres stande. De bliver kraftigt opfordret til en eller flere gange om året at bruge mindst 30-50 og gerne flere timer på en måned på at stemme dørklokker.

Mange Jehovas Vidners begejstring for forkyndelsen er mildest talt meget begrænset. Derfor har de gennem tiden gjort en dyd ud af at finde mange overspringshandlinger, som for eksempel at køre rundt på landet og genbesøge gamle mennesker, hvor der er meget langt mellem husene.

I april 2020 valgte hovedkontoret at lukke ned for forkyndelsen, hvilket var en stor overraskelse, da Jehovas Vidner gennem årene har fastholdt forkyndelse på trods af lange fængselsdomme og dødstraffe i forskellige lande, eksempelvis Malawi i 1960’erne og i Østeuropa under den kolde krig.

Men hvad politiske kræfter ikke kunne, det kan en lille virus. Jeg havde forventet at fortællingen blev at Corona ville være Satans forsøg på bremse forkyndelsen, men at Jehovas Vidner ikke skulle lade sig kue. Derfor forventede jeg en fastholdelse af forkyndelsen og det var en stor overraskelse at Jehovas Vidner globalt lukkede ned for hus-til-hus forkyndelsen og gadearbejdet, hvor de står med små transportable stande.

Hvad fremtiden bringer?

Det er et godt spørgsmål, men Det Styrende Råd, Jehovas Vidners øverste ledelse, kan få meget svært ved at få vidnerne ud på gader og stræder igen. I forvejen har Jehovas Vidner vænnet sig til at møderne foregår hjemme i sofaen. Hvis Det Styrende Råd genindfører pligt til hus-til-hus forkyndelse og pligt i at deltage i de 2 ugentlige møder, vil det uden tvivl kunne ses i frafaldet i deres statistikker inden for de næste 2-3 år. I forvejen kæmper sekten med nedgang i mange vestlige lande og dette vil uden tvivl kun forværres af genindførsel af hus-til-hus forkyndelsen og genoptagelse af de 2 ugentlige møder.

Der vil være en del – især yngre – Jehovas Vidner, som har haft lejlighed til at tænke sig godt og grundigt om. I denne tid, hvor der har været plads til refleksion, er jeg overbevist om at en del er nået frem til at de ønsker at fravælge Jehovas Vidner. For nogle rammer det dem måske først, når Jehovas Vidner er tilbage i den virkelighed, som var før Jehovas Vidner.

Kan Coronavirus være enden på Jehovas Vidner? Det tror jeg bestemt ikke. Sekten har desværre godt fat i en stor gruppe medlemmer. Dette drejer sig især om medlemmer af sekten, som har en stor del af deres familie i sekten. Disse har desværre for meget at miste ved at forlade sekten, og derfor vil det være omkostningsfuldt for disse at fravælge sekten.

Spørgsmålet er at om Det Styrende Råd vælger at lempe på kravene til hus-til-hus forkyndelsen og pligten til at deltage i møderne, for at undgå for stort et medlemsstab. Det vil dog være en afvejning, da de – især i tredje verdenslande – fortsat rekrutterer en del medlemmer via forkyndelsesarbejdet. Omvendt biddrager disse ikke så meget økonomisk til sekten, som fx. de europæiske og amerikanske medlemmer. I Vesten sker der kun en meget lille rekruttering gennem forkyndelsesarbejdet. Langt den største tilstrømning af nye medlemmer i Vesten sker gennem familieforøgelse.

Min egen familie udviser desværre ikke tegn på at ville forlade sekten, men de fleste er ældre og dermed er mindsettet for fastlåst, til at deres tanker og adfærd kan ændres.

Mit håb er at medlemmer, som mistrives i sekten, får øjnene op for at der en verden udenfor, som ikke er så farlig endda og at Det Styrende Råds love og doktriner er bygget på alt andet end sandhed.

Skriv en kommentar

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑