Jehovas Vidner og støtteforeningen for tidligere Jehovas Vidner – to sider af samme sag?

I den senere tid har jeg tænkt over hvorfor jeg egentlig ikke har sympati med støtteforeningen for tidligere Jehovas Vidner. Det er vanskeligt at sætte præcise ord på, men der er hændelser i deres offentlige virke som jeg på ingen måde sympatiserer med. Nogle af episoderne kan måske pege på medlemmer som ikke er en del af foreningen længere. Ikke desto mindre er flere af de centrale medlemmer de samme som for både 10 og 20 år siden.

Lad mig begynde et andet sted, nemlig ved en del af overskriften til dette blogindlæg – nemlig “to sider af samme sag”. Udefra synes støtteforeningen at få næring til sin overlevelse netop gennem Jehovas Vidner. Fremtrædende medlemmer fremstår som “X-vidner” frem for mennesker som er kommet videre i deres liv. Jeg har overværet ikke så få debatter, hvor netop dette bliver påpeget, hvorefter x-vidnerne forsøger at bortforklare. Jeg også at netop Jehovas Vidners tilstedeværelse er støtteforeningens næring. De fremtrædende medlemmer af foreningen har skabt en del af deres identitet netop som x-vidner hvilket skaber en vis opmærksomhed omkring deres person. Opmærksomhed kan selvfølgelig føles flaterende, men jeg ved ikke hvor flaterende det er netop opmærksomheden og afhængigheden skabes af netop det man tager afstand fra.

Når det lykkes støtteforeningens medlemmer at få taletid på enten tv eller radio, vælger de ofte offerrollen og fortæller om hvor hårdt det er at miste og uanset om de har det eller ej kommer de til at udstråle et had mod Jehovas Vidner, som deres identitet paradoksalt får næring af. Jeg får somme tider den tanke at støttegruppen er lidt som folkebevægelsen mod EU og Junibevægelsen. De er modstandere af EU men samtidig får de meget stor løn for at være EU-parlamentarikere. Så når det kommer til stykket – ønsker de egentlig EU lukket ned. Sådan tænker jeg også om støttegruppen – der er et bånd eller en afhængighed fra støttegruppen til Jehovas Vidner.

På støttegruppens hjemmeside xjv.dk understreges denne påstand tydeligt da der er medlemmer som har stor passion for stadig at bruge meget tid på at nærlæse Jehovas Vidners mange ligegyldige publikationer på trods af at de har forladt sekten for mange år siden. Der er gennemgange af både historiske artikler og mere nutidigt materiale. Støttegruppens medlemmer forsøger med udgangspunkt i Jehovas Vidners eget materiale at argumentere for at Jehovas Vidners opfattelse ikke er korrekt. Jeg tænker at det ville svare til at man brugte Mein Kampf til at argumentere for at Hitler tog fejl i sin ideologi.

Unavngivet
Artikel i Jyllandsposten, hvor Poul Dal, formand for støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner, redegør for hvorfor han og støttegruppens medlemmer føler sig forhånet tilstrækkeligt til at politianmelde Jehovas Vidner.

Støttegruppen lader sig ovenikøbet såre af Jehovas Vidners retorik, da de tilbage i 2013 politianmeldte Jehovas Vidner for at håne det som Jehovas Vidner kalder frafaldne. Havde støttegruppen været uafhængig af Jehovas Vidner, havde man kunne ignorere disse tossede udtalelser, som Jehovas Vidner fremkom med til deres sommerstævner.

På den anden side (af samme sag) er Jehovas Vidner, som har bruger en del taletid – især til deres stævner – på at fordømme frafaldne Jehovas Vidners udtalelser. Dette bruger de til at skabe en fjendebillede, som giver dem et stærkere sammenhold internt. Herigennem får Jehovas Vidner næring af de frafaldne – heriblandt støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner.

Men båndet mellem støttegruppen og Jehovas Vidner er tydeligt – det er lidt som Brøndby og FC København – de hader hinanden, men kan heller ikke undvære hinanden.

For mig er det essentielt at bevæge sig væk fra hele Jehovas Vidners præmis. Jeg kan ikke bruge Jehovas Vidners lære og doktriner til noget. Jeg vil have mit eget liv, som ganske vist står på skulderne af min fortid, men hvor jeg aktivt har fravalgt og tilvalgt hvilke forhold der skaber værdi for mig. Derfor var jeg nødsaget til fra scratch at definere mig selv og mine værdier da jeg forlod Jehovas Vidner. Jeg læste filosofi, videnskabsteori, psykologi, bibelkritik osv. for herved at definere mig selv som menneske.

Med dette blogindlæg forsøger jeg ikke at dømme støttegruppen – omend det sikkert kan føles sådan. Jeg ønsker at fortælle dig, som heller ikke finder denne gruppe attraktiv, at der findes andre veje ud af Jehovas Vidner. Veje som giver dig et fantastisk liv på den anden side, frem for at hænge fast i en identitet som “X-Jehovas Vidner”.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: