Udbredt nepotisme i Jehovas Vidner

886376535_f13e26c6f4_z
Nepotismen blev oprindelig anvendt inden for katolocismen, hvor forskellige paver  i 1500-tallet begunstigede slægtninge ved uddeling af gejstlige embeder – en handling som også er udbredt blandt Jehovas Vidner.

Kun få blandt Jehovas Vidner tænker over den udbredte nepotisme, som er i blandt sektens ledende medlemmer – de ældste. Nedenstående vil jeg fremhæve to eksempler på nepotisme, som jeg selv oplevede mens jeg var i sekten.

Fremhævelse af familiemedlemmer ved stævner

Jeg husker, at jeg i mine teenage-år undrede mig meget over, hvorfor ældste ofte fremhævede deres egne familiemedlemmer. Det undrede mig især, at der var nogle meget fremtrædende ældste som altid fremhævede deres egen familie ved enhver tænkelig (og utænkelig) lejlighed til Jehovas Vidners store sammenkomster, kreds- og regionalsstævner.

Nepotisme er et forhold der tilgodeser slægtninge og venner eksempelvis ved uddeling af af gejstlige embeder og andre ansvarsposter såvel religiøst som sekulært (Kilde: Den Store Danske).

I Jehovas Vidner var noget af fornemste man kunne opnå at være på scenen til disse sammenkomster – det gav stjernestøv på skulderne, når man havde optrådt for mellem 1.000 og 30.000 af sektens medlemmer. Især ældste med et meget stort ego udvalgte ofte deres egne børn og hustruer, når der skulle interviewes mønstereksempler på hvordan levede sit lev, som et korrekt Jehovas Vidne. Ved andre lejligheder fremhævede ældste deres egne børns missionærgerning i u-lande, selv om det var dybt malplaceret i forhold til det foredrag de havde fået tildelt. Da kvinder ikke har mange avancementmuligheder i Jehovas Vidner, var det en måde hvor på de kunne blive fremhævet i en organisation som ud af til er styret af mænd. Men det er ligeledes et eksempel på hvordan nepotismen er fremherskende i Jehovas Vidner.

Udnævnelse af familiemedlemmer til ansvarsposter

I min tid i sekten oplevede jeg ligeledes at sønner af ældste ofte havde forrang ved udnævnelse af ældste og menighedstjenere (et stadie før ældste). For at kunne blive udnævnt til ældste eller menighedstjenere er der en række kriterier som skal opfyldes, som omfatter krav til adfærd, aktivitetsniveau i menigheden og personens omdømme. Jeg oplevede ved flere lejligheder, at der blev set stort på kriterierne når det omhandlede sønner af ældste. Der blev lagt pres på ældsterådene, især hvis der var flere familiemedlemmer til den pågældende aspirant som var ældste. Dette med henblik på at aspiranten kunne blive indstillet til en forfremmelse. Et ældsteråd består typisk af 5 til 8 ældste i hver menighed. Det er dette råd som træffer beslutninger om menighedens virke. Rådet er dog underlagt en stor mængde direktiver fra Jehovas Vidners hovedkontor.

Den endelige afgørelse blev dog taget i samråd med en kredstilsynsmand, som er hovedkontorets forlængede arm. En kredstilsynsmand arbejdede på fuld tid i sit virke, men fik kun en meget beskeden hyre fra hovedkontoret. Derfor var en kredstilsynsmand meget afhængig af donationer fra medlemmerne i et lokalområde. Desuden overnattede kredstilsynsmanden ofte en uge ad gangen hos en værtsfamilie.

Dette er med til at gøre hele udnævnelsesprocessen til en meget broget affære, for der var ingen tvivl om at visse ældste donerede store summer til kredstilsynsmanden. Desuden var der ofte rift om at få kredstilsynsmanden til at overnatte blandt nogle ældste. Uden tvivl lå der en strategisk hensigt bag disse handlinger, som i sidste ende havde til hensigt at blødgøre kredstilsynsmanden i forhold til den enkelte ældstes agenda, som kunne være udnævnelse af en søn som ældste.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: