Jehovas Vidner under mistanke for seksuelt misbrug – del 1

Blogindlægget indeholder ikke en ny sag omkring Jehovas Vidner og seksuelt misbrug. Dette og kommende indlæg har til hensigt at afdække problemstillingerne i de anklager der har været omkring håndteringen af seksuelt misbrug. Jeg vil i  flere blogindlæg afdække et temmelig kompliceret emne, som på ingen måde er så unuanceret som hverken medierne eller foreningen for tidligere Jehovas Vidner forsøger at fremstille det.

Emnet har haft en væsentlig betydning, for hvorfor jeg til sidst endte med at konkludere at Jehovas Vidner og Det Styrende Råd (Jehovas Vidners øverste ledelse), har et usympatisk menneskesyn.

child-1152327_960_720.jpg

Lad mig understege at jeg på ingen måde sympatiserer med Bill Bowens, som flere gange har udtalt at “Jehovas Vidner er et pædofilt paradis”. Jeg mener at udtalelsen er utilstedelig, og ikke har nogen gang på jord. Langt den største del af Jehovas Vidner har ikke den fjerneste sympati med pædofili – tværtimod. Ligeledes tager Jehovas Vidners ledelse officielt afstand fra pædofili. Mistanken går derfor ikke på Jehovas Vidners holdninger og moral angående pædofili, men hvordan de håndterer sager om pædofili når det er sket. Mistanken går derfor på hvorfor Jehovas Vidner, har gjort alt hvad der står i deres magt for at dække over hændelserne.

Jeg anser problemet med pædofili iblandt Jehovas Vidner for at være tosidet. For det første omhandler problemet den interne håndtering af pædofili og for det andet handler problemstillingen om Jehovas Vidners generelle syn på seksualitet.

Når et Jehovas Vidne anklager et andet medlem af sekten for pædofili, bliver der nedsat et dømmende udvalg bestående af lokale ældste. Et dømmende udvalg er en intern dommerkomite. Da Jehovas Vidner generelt er lavt uddannede, vil et dømmende udvalg typisk bestå af lavere uddannede mennesker, vinduespudsere og rengøringsassistenter, som skal dømme i mange forskellige typer af sager, herunder i sager om pædofili. Langt de fleste ældste vil kun blive involveret i sager om pædofili meget få gange i deres liv, så de opnår kun en meget ringe erfaring. Derfor er håndtering af pædofilisager yderst komplicerede for Jehovas Vidner, og derfor er der talrige eksempler på uheldig håndtering af pædofilisager.

Yderligere kompliceres sager om pædofili på baggrund Jehovas Vidners interne regler, som angiver at en person alene kan kendes skyldig ved to eller flere vidners udsagn eller at forbryderen erkender sin skyld. Da ingen af disse forhold indtræffer ofte i sager om pædofili, har Jehovas Vidner historisk set ladet mange sager falde til jorden, uden nogen form for sanktion. Frem til begyndelsen af 00’erne var praksis, at fandt det dømmende udvalg ikke noget belæg for anklagen, måtte et offer for for pædofili ikke kontakte politiet. Med andre ord – kunne tre vinduespudsere og rengøringsassistenter ikke finde to eller tre vidner, som kunne bevidne et overgreb, måtte sagen henligges. Hvis et offer for pædofili trodsede de interne regler og anmeldte overgrebet til politiet, risikerede offeret at blive udstødt af Jehovas Vidner.

Efter massivt pres fra medierne op igennem 00’erne, måtte Jehovas Vidner ændre deres officielle procedure, således at det nu er tilladt at anmelde pædofili, sideløbende med at det dømmende udvalg vurderer sagen. Dette kan betyde at selvom et lands domstole dømmer en pædofil skyldig, kan Jehovas Vidners interne domstol vælge at frikende den skyldige, som følge af reglen om to eller flere vidner.

Endvidere har Jehovas Vidner undergået en større undersøgelse i 2016 i Australien, som har afsløret at Jehovas Vidner har beskyttet over tusind pædofile, hvilket med stor sandsynlighed skyldes reglen om to eller flere vidner. Konklusionen i Australien har været at Jehovas Vidners håndtering nærmest har været identisk med den katolske kirke. Dette er tankevækkende, for Jehovas Vidner rettede i 1980’erne og 1990’erne meget stærke anklager mod den katolske kirke -netop for deres håndtering af børnemisbrug. Det kan naturligvis kun undre, hvorfor det var så vigtigt at få fokus rettet på den katolske kirke, netop når Vidnerne havde tilsvarende problemer i egne rækker.

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: