Strammere regler for udstødelse end nogensinde

Jehovas Vidners mest kendte praksis er udstødelsen, som de har praktiseret siden midten af 1900-tallet. Jehovas Vidner har siden ændret benævnelsen fra udstødelse til udelukkelse, men praksis har kun udviklet sig mere og mere umenneskeligt. Forrige sommer, 2015, skabte det overskrifter at Jehovas Vidners officielt benævnte udstødte medlemmer, som en pest. Jehovas Vidner kom forståeligt nok til at fremstå meget usympatisk i landsdækkende medier.

Ved sommerstævnet i 2016 beordrer Jehovas Vidner til endnu strammere regler for udstødelse end nogensinde.

Årsager til udstødelse i Jehovas Vidner kan være:

  • Intimt samvær med en anden person før ægteskab – fx.  kærtegnelse af en kvindes bryster
  • Homoseksualitet
  • Seksuelt samvær før ægteskab
  • At blive beruset
  • Læsning af religiøst materiale fra andre trosretninger
  • Utroskab
  • Læsning af materiale som forholder sig kritisk til Jehovas Vidner (som for eksempel denne blog)
  • Tobaksrygning
  • Anvendelse af hash og narkotika
  • Alkoholisme

De fleste Jehovas Vidner fødes ind i sekten, og bliver ofte døbt i en alder af 12-15 år. Ved dåben accepterer Jehovas Vidner at de risikerer udstødelse, hvis overtræder Jehovas Vidners love.

Opstramningen af regler ved udstødelse er tosidet.

For det første er det blevet gjort klart, at man ikke må have nogen form for kontakt med udstødte familiemedlemmer. Det styrende råd fordømmer enhver kontakt med udstødte, uanset om den udstødte forsøger at kontakte sin familie i selv en nedtrykt periode af sit liv.

staevne2016
Brian Jackson, ældste i Århus, gør rede for ledelsens nye opstramninger for udstødelser ved Jehovas Vidners sommerstævne i 2016

Det er desuden ikke tilladt at kommunikere med udstødte via digitale medier som fx. Facebook.

For det andet er der kommet en ny dimension af udstødelsen, noget jeg vil betegne som de “officiøse udstødelser”. En officiel udstødelse foregår ved  at udstødelsen offentliggøres i en lokal rigssal, hvor den udstødte tidligere har været tilknyttet. Den officiøse udstødelse er en udstødelse, som ikke vil blive offentliggjort fra talerstolen i rigssalen, men i stedet vil den gå fra mund til mund. Forskellen på disse to typer af udstødelse er at Jehovas Vidner anvender denne officielle udstødelse til at ekskludere medlemmer, som indtil nu har været aktive medlemmer af sekten, hvorimod at den officiøse udstødelse anvendes til at udstøde inaktive medlemmer. Strafudmålingen er den samme – total isolation fra sektens medlemmer hvilket også inkluderer nære familiemedlemmer.

Dermed vil eksempelvis tidligere medlemmer af Jehovas Vidner, som ikke længere er aktive, være i farazonen for at blive udstødt af familiemedlemmer, som stadig er en del af sekten.

Desuden forsøger Jehovas Vidners ledelse endvidere at kontrollere de tilbageværende Jehovas Vidners tankegang. Dette sker ved at Jehovas Vidners ledelse beordrer  Jehovas Vidner, som har udstødte familiemedlemmer, til at ikke at udvise sorg og ikke være sentimentale, når deres familiemedlemmer udstødes. I stedet skal Jehovas Vidner udvise vrede over  familiemedlemmers valg, som af sekten anses som forkerte.

Konsekvensen ved udstødelsen er forfærdelig for de udstødte, og både voksne og mindreårige kan blive udsat for total isolation fra deres familie og venner. Taget i betragtning at det ikke er velset at have venner, som ikke er Jehovas Vidner, vil de udstødte være totalt isoleret efter udstødelsen. Dette medfører ofte en enorm ensomhed og dertilhørende følgevirkninger af psykisk karakter.

Endvidere kan konsekvensen være at Jehovas Vidner i uset grad begynder at officiøst at udstøde personer som ikke har været en del af sekten længe, men som ikke overholder Jehovas Vidners strenge regler. Udstødelsen kan eksempelvis omfatte personer som lever sammen med en kæreste uden at være gift.

Til dokumentation for dette blogindlæg – se foredraget “Undgå overtrædere der ikke angrer”, Jehovas Vidners regionalstævne 2016. Foredraget begynder 2 timer og 2 minutter inde i klippet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: