Jehovas Vidner og ekstrem social kontrol

Jehovas Vidner afholder fra juli måned sommerstævne for alle deres medlemmer i Danmark. I USA er afviklingen af stævnerne allerede begyndt. Sommerstævnet har samme indhold i hele verdenen og drejebogen til stævnet udstikkes af det styrende råd, som er placeret i Brooklyn, USA. Det forventes at alle danskere med tilknytning til Jehovas Vidner – ung som gammel – deltager i sommerstævnet i enten Silkeborg eller Herlufmagle.

Allerede på stævnets første dag er der tydelige tegn på en ekstrem social kontrol. Her skal deltagerne overvære et foredrag med titlen: “Undgå overtrædere der ikke angrer” (se filmen). Under foredraget afspilles en film omhandlende en hjemmeboende pige, som bliver udelukket (udstødt) af Jehovas Vidner. Konsekvensen er at ingen i hendes religiøse omgangskreds må have noget med den unge pige at gøre – end ikke sige “hej” til hende. I den efterfølgende scene ses at faren smider pigen ud af hendes barndomshjem, på grund af udstødelsen. Her er altså tale om en hjemmeboende pige, som sekten tvinger ud i total isolation, da Jehovas Vidner lever meget isoleret og ikke har sociale relationer uden for sekten. Så konsekvensen er at den unge pige ikke har nogle relationer efter en udstødelse.

2016-05-31 (1).png

Senere i filmen forsøger datteren at ringe til moren, men moren vælger ikke at besvare opkaldet. Dette er igen en meget tydelig markering af den totale isolation, som Jehovas Vidner efterlader unge udstødte mennesker i. Langt de fleste Jehovas Vidner tør ikke andet end at overholde dette påbud, da sanktionen for at pleje samvær med en udstødt, kan resultere i at man selv bliver udstødt.

Det er ligeledes bemærkelsesværdigt at filmen anskuer forældrene som ofre for pigens synder.

Der er ingen tvivl om at denne film er endnu et forsøg på at stramme op på reglerne om total isolation af udstødte. Opstramningen skyldes at nogle familier i sekten af og til vælger at se gennem fingerne med reglerne. Dette er dog noget som skal gøres i smug, da det som tidligere nævnt kan medføre at familiemedlemmer også kan blive udstødt. Formålet er at stoppe “ulovligt” samvær med udstødte.

Udstødelsen er i sig selv en voldsom hændelse for et ungt menneske uden øvrige relationer og dette gør den unge person meget psykisk sårbar. Formålet med udstødelsen meldes klart ud i filmen; at presse den unge pige tilbage i sekten og det har sekten  en vis succes med.

Fokus i tiden er på islamistisk ekstremisme, men dette er endnu et eksempel på at der også findes ekstremisme blandt kristne sekter. Netop gennem hårdt psykisk pres at fastholde medlemmerne i sekten.

Tilsyneladende sker dette med statens blåstempling, da Jehovas Vidner nyder gavn af en række skattemæssige fordele og statsstøtte. Denne behandling bør på ingen måde blåstemples af den danske stat, så hvad skal konsekvensen være? Større kontrol med sektens behandling af medlemmerne og fratagelse af alle former for tilskud, vil vel kun være rimeligt.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: